CategoriesBlog

Trikatu

Ayurveda stoljećima koristi Trikatu za uklanjanje viška masti iz tijela, smanjivanje kolesterola i čišćenje toksina. Pokazao se i vrlo korisnim u poticanju rada štitnjače, te se preporučuje uzimati kod hipotireoze.

Izuzetno zagrijavajuća mješavina đumbira i dvije vrste papra tradicionalno se koristi za jačanje probavnih vatri, osobito kod Kapha doše, sagorijevanja masnog tkiva i toksina u tijelu. Trikatu se osobito preporuča uzimati zimi, jer nevjerojatno efektno djeluje na prehladu, kašalj, lošu cirkulaciju i curenje iz nosa. To je specifičan lijek koji pomaže sagorijevanju ame i neprobavljenih toksina u probavnom traktu i krvotoku. Trikatu pomlađuje, a kožu čini sjajnom i blistavom.

Trikatu potiče metabolizam i pomaže hranjivim sastojcima/nutrijentima da stignu što dublje u tkiva. Izvanredan je za Kapha došu, jača pluća, potiče izlučivanje viška sluzi i ublažava probleme s disanjem.

Prirodni je antihistaminik – prevenira nastanak alergijskih reakcija poput peludnih alergija, urtikarije. Koristan je i kod astme, ublažava i smanjuje astmatične napade.

Trikatu dakle ima blagotvorne učinke na probavu, cirkulaciju, upale i metabolizam.

Preporuka je uzimati Trikatu:

Gastrointestinalni trakt

 • kada postoji slaba probavna aktivnost s usporenošću, nadutošću, bolovima u trbuhu i nadimanjem zbog visoke Kaphe ili Vate
 • također pomaže u uvjetima loše asimilacije hranjivih tvari zbog parazita, propusnih crijeva ili slabog lučenja enzima
 • može pomoći kod IBS-a, Candide albicans, proljeva od prehlade ili intolerancije na vlažnu, mokru i tešku hranu
 • kada postoji mučnina zbog viška sluzi
 • pomlađuje pluća, koristi se kod kašlja, piskanja ili poteškoća s disanjem s prozirnom, ljepljivom i bijelom sluzi
 • kod astme, bronhitisa, upale pluća, kašlja i prehlade
 • izvrstan lijek za peludnu groznicu i akutni alergijski rinitis kao neposredan način isušivanja obilnog nosnog sekreta; ima antialergijsko djelovanje.
 • kod začepljenosti sinusa i kronične začepljenosti nosa
 • kod vrtoglavice, začepljenih ušiju i upaljenog grla

Metabolički

 • kod slabog metabolizma, hipotireoze i istodobnog povećanja težine, niske energije i smanjenog imuniteta
 • kod visokog kolesterola, može biti indicirano poticanje probave viška lipida putem paljenja medas-dhatu agnija
 • kod bilo kakvog osjećaja hladnoće, pomaže u zagrijavanju tijela

SASTOJCI: Đumbir (Zingiber officinale), Crni papar (Piper nigrum), Pippali-dugi papar (Piper longum).

 1. Crni papar (Piper nigrum): Osim što je jedan od najčešće korištenih začina diljem svijeta, crni papar također posjeduje antioksidativna svojstva i može potaknuti probavu.
 2. Sušeni đumbir (Zingiber officinale): Đumbir je poznat po svojim protuupalnim i probavnim svojstvima. Sušeni đumbir, pojačava probavu i olakšava probavne smetnje.
 3. Dugi papar (Piper longum): Ovaj papar sličan crnom papru također se koristi u ayurvedskoj medicini zbog svojih probavnih i detoksikacijskih svojstava. Dugi papar također ima blago ljekovito djelovanje i pomaže u poticanju cirkulacije.

Kombinacija ovih sastojaka čini Trikatu jedinstvenim spojem koji pruža niz zdravstvenih koristi:

1.           Poticanje probave: Svi sastojci Trikatu potiču probavu, što može pomoći u smanjenju nadutosti, plinova i probavnih smetnji.

2.           Poboljšanje cirkulacije: Dugi papar, jedan od sastojaka Trikatua, može poboljšati cirkulaciju krvi, što je ključno za opće zdravlje i dobrobit tijela.

3.           Smanjenje upala: Đumbir, koji se nalazi u Trikatuu, poznat je po svojim protuupalnim svojstvima, što može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu.

4.           Poticanje metabolizma: Crni papar, također prisutan u Trikatuu, može potaknuti metabolizam i pomoći u gubitku težine.

NAČIN UPOTREBE:½ čajne žličice praha rastopiti u 1.5 dcl mlake vode i popiti 3x dnevno neposredno prije obroka.

KONTRAINDIKACIJE
Oprezno korisiti ako pijete lijekove za snižavanje krvnog tlaka i dijabetesa. Ne koristiti u trudnoći i za vrijeme dojenja.

ENERGETSKO DJELOVANJE
· Rasa / okus /  trpak, blago sladak
· Virya / energija / zagrijavajuća
· Vipaka / postprobavni učinak / trpak
· Doša / efekt / K-VP+

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu