CategoriesBlog Ostalo

Shilajit

gray and brown mountain

Zovu ga još i “krv planina”, “smola minerala”,  ime prevedeno sa sanskrta znači “uništavatelj slabosti”. Mnogima iznenađujuće kako crna smola iz stijena, uopće može biti ljekovita. A Shilajit to jest. Ayurveda ga smatra “lijekom za sve”: najboljim unositeljem energije i nutrijenata u tijelo koji potiče zdravlje, dugovječnost i mladenački sjaj. S energijom donosi snažan imunitet, vitalnost i izdržljivost.

Mineralna tvar, nalik katranu, izbija iz stijena visokih planinskih područja i prikuplja se za čovjekovo zdravlje tisućama godina. Smolasta masa prepuna je korisnih organskih minerala, uključujući silicij, željezo, kalcij, bakar, litij, magnezij, mangan, fosfor, natrij i cink. Ujedno sadrži fulvinsku i huminsku kiselinu, aminokiseline i antioksidanse biljnog podrijetla.

Iz perspektive Ayurvede Shilajit potiče dubinsku obnovu svake naše stanice, kompletnog organizma, te potiče proizvodnju energije u ljudskom tijelu. Vrlo moćna i neobična prirodna tvar, što potvrđuje i više zapadnjačkih znanstvenih istraživanja.

Shilajit snažno energizira cijelo tijelo, ispunjavajući ga energijom do nevjerojatnih razina! Tisućama godina u Ayurvedi se smatra najboljim unositeljem energije i nutrijenata u ljudsko tijelo. Potiče dotok kisika u stanice, te tako pomlađuje Um, Duh i Tijelo.

Prepun minerala izvrsno djeluje na bubrege, urinarni trakt i reproduktivni sistem.

Shilajit posjeduje snagu prirodne smole kojom prodirući duboko u naše stanice potiče njihovu obnovu. Ujedno izaziva proizvodnju energije u ljudskom tijelu. Zato je odličan za oporavak kod iscrpljenosti, bolesti i nakon dugotrajnog liječenja

 U jednom istraživanju, sudionici su popili samo 200mg Shilajita svaki dan, 15 dana za redom i energija u njihovom tijelu nakon intenzivne tjelovježbe bila je potpuno jednaka energiji kakvu su imali na početku tjelovježbe!

Njegove aktivne supstance dubinski snaže, oporavljaju kosti i zglobove pa se Shilajit preporuča osobama nakon teških terapija poput zračenja ili kemoterapije.

Djelovanja Shilajita:

Urinarni trakt

Shilajit prodire direktno u urinarni trakt (ayu. mutravahasrotas) i ublažava bolno mokrenje, ciste, kamenje, inkontinenciju, šećer u urinu, te pozitivno djeluje na dijabetes i bolesti bubrega. Djelotvoran je i kod upale prostate, te bolesti prostate, na način da čisti višak kapha i vata doše. Djeluje kao tonik na vata došu, te potiče protok energije prema dolje, odnosno kroz probavni trakt. (Potiče protok apana vayu kroz zdjelicu (Bhavaprakasa)).

Dijabetes

Shilajit potiče regulaciju šećera u krvi. Potiče topljenje viška masnog tkiva (medas-dhatu) i potiče odstranjivanje viška vode iz tijela (ambuvahasrotas), te na taj način regulira tjelesnu težinu koja je često uzrok Diabetesa tip 2.

Reproduktivno zdravlje

Shilajit je vrlo korisan u ublažavanju muških reproduktivnih problema: prerane ejakulacije, premalog broja i presporosti spermija i impotencije. Jača kompletni reproduktivni sistem i tonik je za spolne organe. Shilajit je koristan i za reproduktivno zdravlje žena, osobito kod slabosti reproduktivnih organa, frigidnosti, problema sa začećem, neplodnosti, dismenoree i PMSa uzrokovanog prenaglašenom Vata došom.

U tu svrhu odlični su AyuGarden Paketi za mušku i žensku plodnost.

Krv

Shilajit ublažava anemiju, visok šećer u krvi, te visok kolesterol.

Kosti

Shilajit se koristi kao dio terapije kod loma kostiju. Izuzetno je bogat mineralima, i zato je koristan u terapiji osteoartritisa i osteoporoze.

Ukratko, dobrobiti Shilajita:

 • podizanje energije u tijelu i imuniteta, podizanje raspoloženja
 • hrani sva tkiva
 • snaži i oporavlja kosti i zglobove
 • jačanje memorije
 • poticanje apsorpcije vitalnih nutrijenata u organizam
 • pojačavanje učinkovitosti drugih nutrijenata
 • izoštravanje inteligencije
 • uravnoteženje šećera u krvi
 • snažnu detoksikaciju
 • pojačan dotok kisika u krvi i sve naše stanice
 • prirodni antioksidativni odgovor ljudskog tijela
 • podizanje imuniteta
 • daje organizmu snagu za oporavak kod iscrpljenosti, bolesti i nakon dugotrajnog liječenja

Shilajit je poznat po svojim svojstvima dotoka kisika i hranjivih tvari na razini stanice, te na taj način pomlađuje cijeli organizam. Također, podržava prirodna antioksidativna svojstva i aktivnosti ljudskog tijela, pri čemu se tijelo oslobađa od slobodnih radikala.

Tradicionalno, Shilajit se opisuje kao yoga vahi, što znači da sve što unosite u tijelo uz Shilajit djelovat će pojačano, jer on je odličan medij koji ima sposobnost da dovede sve hranjive sastojke direktno u svaku našu stanicu. Jedna studija je pokazala da, ako uz Ashwagandhu i Amalaki uzimamo i Shilajit, djelovanje Ashwagande i Amalakija pojačano je za 50%.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Započeli su upisi za novi ciklus AYURVEDSKE EDUKACIJE: OSNOVE AYURVEDE I NAPREDNI.

Prijave i sve informacije ovdje