CategoriesBlog

Bolesti dolaze iz Uma

MENTALNI UZROCI BOLESTI

VEĆINA BOLESTI DOLAZI IZ UMA I KROZ OSJETILA

UMIRI UM, BUDI PROMATRAČ

NE VEŽI SE ZA EMOCIJE

Danas se puno priča o bolesti. Premalo se priča o zdravlju, i kako ga održati. Medicina kakvu danas poznajemo uglavnom utišava i primiruje simptome, a time ustvari održava bolest i pitanje je samo kada će se bolest ponovo ispoljiti. Premalo se priča o uzrocima bolesti. Zato je tu Ayurveda. Cijela znanost Ayurvede polazi od zdravlja, ne od bolesti. Od preventive. Ayurveda nas uči kako ostati zdrav. Kako da stvorimo uvjete u sebi, i oko sebe, za održavanje zdravlja. I za ostvarenje svog punog potencijala. A ako do bolesti dođe, Ayurveda traži i rješava uzrok, kako se bolest ne bi vratila. Klasična medicina gleda samo posljedice, odnosno kako zataškati simptome.

Život je postao previše Rajasičan, čak Tamasičan. Stres, zagađeni voda i zrak, pesticidi u hrani i zatrovano tlo, kolektivna zastrašivanja – sve to čovjeka truje, vodi u neravnotežu a potom i u bolest.

No, postoje uzroci bolesti koji se rijetko spominju. Jedan od najvažnijih je – Um. Važno je primiriti um. Zauzeti ulogu promatrača vlastitih emocija i vlastitog života. Ne unositi se u to. Osjetim, ali se ne unosim. Osjetim, jer kroz osjete saznajem Istinu. No, ne dajem energiju. Izvan sam, sudjelujem tek kao promatrač (vlastitih emoctivnih stanja), učim iz njih.

Zapamti, Um postoji da bi donio iskustvo i oslobođenje za Dušu. Shvaćaš li, koja je njegova uloga? Koliko je važan. Kako ti koristiš um?

U procesu bolesti, Doše ili uzročnici bolesti leže u pogrešnom funkcioniranju uma i inteligencije, a do toga dolazi zbog ega. Ego unosi Rajas i Tamas, mentalne doše, u mentalno polje u obliku negativnih misli, emocija i dojmova. Ego nas navodi da svoja osjetila, emocije i intelekt koristimo za sebično i samoljubno uživanje prije nego se razvije viša svijest.

Pogrešno funkcioniranje inteligencije (Bhudi) uslijed čega nepravilno koristimo svoja osjetila, glavni je uzročnik bolesti. Osjetila trebamo znati njegovati, davati im ugodne impute. Najvažnije za zdravlje je osjetila (okus, vid, sluh, zvuk, dodir) održavati u harmoniji, i miru. Osjetilima trebamo znati upravljati. Ne dopustiti da ona upravljaju nama. A danas upravo osjetila upravljaju gotovo svima. To vodi u bolest.

Zanimljivo je da je osnovna ayurvedska terapija – Terapija 5 osjetila. Zdravlje postižemo i održavamo zdravim podražajima na svih 5 osjetila. Kakvim podražajima ti svakodnevno izlažeš svoja osjetila?

Kao što se tjelesna tkiva oštećuju lošom probavom, svijest se oštećuje i pogrešnom mentalnom aktivnosti. Da bismo izliječili um, i tako uklonili uzrok mnogih bolesti, trebamo ukloniti mentalne toksine i obnoviti mentalnu strukturu, odnosno svijest.

Umu je potrebno ispravno programiranje, baš kao i tijelu. Tijelu je potrebna određena rutina: zdrava prehrana, umjeren fizički rad, tjelovježba, spavanje. Isto tako je umu potrebna zdrava rutina: unošenjem zdravih osjetilnih podražaja, zdravi mentalni zadaci, odmor.

Ukoliko pravilno ne vježbamo i ne programiramo/uvjetujemo um, neizbježno je da će doći do pogrešnog programiranja/uvjetovanja.

Da bi se um okrenuo prema unutra, potrebno je našu pažnju ukloniti sa izvanjskog, sa osjetila. Većina ljudi ne uspjeva kontrolirati um i osjetila, a to vodi u psihičku i fizičku neravnotežu.

Nesposobnost inteligencije (odnosno čovjeka) da kontrolira nagone i čula jedan je od glavnih uzroka bolesti.

Ayurvedska psihologija djeluje na stišavanju uma, uklanjajući njegove negativne obrasce koji vode u neravnotežu, a potom i u bolest.

Učenje kako da promatramo sadržaje naše svijesti – najvažniji je dio mentalnog i duhovnog razvoja.

Da bismo nahranili um, potrebni su nam ljepota i sklad u kućnom okruženju, na radnom mjestu i sa prijateljima.

Trebamo u svoj život unijeti energiju neba, planina, livada i rijeka.

Trebamo se povezati sa kozmičkom silom života – ona jedina može iscijeliti našu individualnu silu života.

Trebamo imati svoje sigurno mjesto. Mjesto mira i sreće. U sebi. I oko sebe.

Članak napisala: TANJA KRALJIĆ, klinička ayurvedska terapeutkinja

Za umirivanje uma i svih mentalnih stanja, preporučujemo ANTISTRES RASAYANU.

Ako te zanima više o ovoj temi, te kako utišati um, pozivam te na Novi ciklus ayurvedskih edukacija koji počinje uskoro, sve informacije OVDJE. Mjesta su gotovo popunjena, ako te privuče, nemoj čekati.