CategoriesBlog

Pulsna dijagnoza u Ayurvedi

crop woman with heart on palms

Bolest se ne pojavljuje odjednom, mnogo je znakova koji nas upozoravaju na potrebnu promjenu. Uglavnom se na njih oglušujemo. No, organizam je jedinstven i inteligentan sustav kao i Izvor iz kojeg dolazi. Ayurveda disbalanse u tijelu promatra kroz 6 stupnjeva razvoja:  akumulaciju, agravaciju, diseminaciju, lokalizaciju, manifestaciju i komplikaciju. Zapad se uglavnom fokusira i bavi 5. i 6. stupnjem bolesti, a Ayurveda prevencijom i detektiranjem disbalansa prije negoli se bolest manifestira. Najvažnija metoda Ayurvedske dijagnostike je pulsna dijagnoza. Ženama se očitava na lijevoj, a muškarcima na desnoj ruci. Na točkama gdje se osluškuje puls prolaze energetske linije povezane sa svim organima. Znati dekodirati jezik srca, odnosno puls ili bilo, nije mala stvar, uči se i vježba dugi niz godina. Ova vrsta postavljanja dijagnoze samo je jedna od više metoda kojima se koristi ayurvedski liječnik (praktičar), no svakako je temeljna i najvažnija. Njome se određuje prakriti (prirodna konstitucija) i vikriti (trenutno stanje disbalansa u organizmu / došama).

Za podršku zdravom radu srca tu je AyuHeart:

Vedski mudraci rishiji opisali su puls svake doše kao kretnje i ponašanje određenih životinja. Na sanskrtu je to gati ili pokret.

Evo kako se osjeća kretanje svake doše kroz puls u simbolici životinje:

Vata puls kao kretanje kobre (sarpagati na sanskritu)

Pitta puls kao poskakivanje žabe (mandukagati na sanskritu)

Kapha puls kao kretanje labuda po jezeru (hamsagati na sanskritu)

Osim toga ovo su još neke od značajki pulsa kroz doše:

Vata puls: površan, slab i lagan, brz, neujednačenog ritma, s jačim pritiskom nestaje, najbolje se osjeća ispod kažiprsta, koža se na dodir doima hladnom.

Pitta puls: jakog intenziteta, s dobrim volumenom i konstantnom snagom, vruć na dodir.

Kapha puls: dubok, spor, zadržava temperaturu u tijelu, gotovo voden.

Važno je imati na umu da pulsno detektirani disbalansi doša upućuju na uzroke, a ne na simptome bolesti.

Jedna od najvažnijih biljaka u Ayurvedi za srce, je Arjuna, a zovu je i Čuvaricom srca. Uz nju ostale blagotvorne biljke za cijeli organizam su: GugguluGotu Kola i Ashwaganda Premium.

Što bi vaše <3 reklo?

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu