CategoriesBlog

Mućkanje ulja u ustima: Gandusha i Kavala

Zadnjih se godina pisalo o tehnici mućkanja ulja u ustima kao i njezinim dobrobitima kada je u pitanju oralno zdravlje i higijena. Ova praksa svoje korijene vuče iz Ayurvede, kao dio Dincharye (jutarnje dnevne rutine), a u zadnje je vrijeme prepoznata i od suvremene znanosti, jer pozitivno djeluje na desni. Kada se ova praksa radi preventivno, kod bolesti usta, zuba i desni, mogu se koristiti generalna ulja poput hladno prešanog suncokretovog, sezamovog ili kokosovog. No kod disbalansa je uputa koristiti kombinaciju ulja i biljnih pripravaka dobivenu od ayurvedskog praktičara, ciljano za specifičan problem gdje se u obzir uzima Prakruti (konstitucija) i Vikruti (neravnoteža) pojedinca.

U Ayurvedi to su dvije tehnike čišćenja usta, a zovu se Gandusha Kriya i Kavala Graha Kriya. Obje se rade prije jutarnjeg pranja zubi. Ulje je odličan medij jer prikuplja toksine, stoga sav sadržaj nakon prakse treba izbaci van iz usta, a ne progutati. Osim toga, ulje odlično podmazuje sluznicu cijele usne šupljine.  

Gandusha (podmazuje) je postupak zadržavanja veće količine ulja u ustima. Preporuča se držati ulje dulje vrijeme ili dok ne dođe do nekontroliranog lučenja sline, lučenja suza iz očiju ili sluzavog/vodenastog iscjetka kroz nos. Sadržaj pun toksina svakako ispljunuti.

Dobrobiti: sprječavanje karijesa, neugodnog mirisa iz usne šupljine, krvarenja desni, suhoće grla, ispucanih usana i za jačanje zubi, desni i čeljusti, jača osjetila, daje osjećaj svježine i održava jasnoću glasa.

Kavala (izvlači toksine) je postupak zadržavanja relativno male količine ulja (1-2 žlice) u ustima, mućkanje i grgljanje, u trajanju 15-20 minuta. Sadržaj također ispljunuti, nikako ne progutati, jer je pun toksina.  

Dobrobiti: uklanja gubitak apetita, loš okus, prljavštinu i prekomjerno lučenje sline iz usta.

Dakle, osnovna razlika između Gandushi i Kavale je ta što se u Gandushi uljem ispune usta i tako drže (bez mućkanja) neko vrijeme, a u Kavali se mućka i grglja.  

Postoje četiri glavne vrste Kavale:

Snigda/Snehan (masti, hidratizira, podmazuje, tješi, umiruje…) – pogodna za Vata došu

Snigda ili Snehan je vrlo hidratantna i maziva, stoga se preporuča uglavnom za korekciju poremećaja Vate, kao i za one osobe kod kojih je Vata dominantna doša, kako bi se spriječio Vata disbalans.

Za ovu vrstu Kavale (i za Gandushu) koriste se različite vrste ljekovitih ulja koja djeluju zagrijavajuće. Kokosovo ulje se ne preporučuje za Vata pojedince.

Ljekovita ulja pripremljena s toplim biljem, npr. sezamovo ulje s klinčićima, cimet, prah amle visoko se preporučuju osobama s prevladavanjem Vate.

Shamana/Prasaadana (ispravlja, uklanja…) – pogodna za Pitta došu

Shamana ili Prasaadana uglavnom se preporučuju za smirivanje pogoršane Pitte doše, a također i za one čiji je Prakruti dominantno Pitta. U tim se slučajevima preporučuju ulja koja imaju umirujući učinak, pomiješana sa slatkim, gorkim i oporim biljem/začinima, npr. neemom, suhi prah gorke tikve, čisti med, kamena sol itd.

Shodhana (pročišćava, oslobađa od toksina, čisti…) – pogodna za Kapha došu

Shodhana se preporučuje za uklanjanje viška Kaphe i Ame (toksina) iz tijela. Ovo je osobito korisno za pojedince s dominantnom Kaphom.

U takvim slučajevima, pasta/ulje pripremljeno upotrebom zagrijanog ulja, npr. ulje gorušice, ulje paprene metvice, s crnom soli, suhi đumbir u prahu, kurkuma u prahu, malo crnog papra u prahu, muškatni oraščić u prahu itd. koji mogu pomoći u otpuštanju i uklanjanju njihova viška iz tijela.  

Ropana (njeguje, hrani, liječi…)

Ropana je općenito korisna za sve tri doše. U tu se svrhu ugrije ulje, na pr. sezamovo ulje, koristi se s biljem/začinima koji umiruju, njeguju i čiste, npr. klinčić, prah kurkume, itd.

AyuGardenova uljna mješavina za zube, desni i čeljust, pogodna sve tri doše:  

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Započeli su upisi za novi ciklus AYURVEDSKE EDUKACIJE: OSNOVE AYURVEDE I NAPREDNI.

Prijave i sve informacije ovdje