CategoriesBlog

Guduchi – dobar za sve

sportive woman with bicycle resting on countryside road in sunlight

Guduchi je moćna, ljekovita biljka, iznimno cijenjena u  ayurvedskoj tradiciji. Smatraju je eliksirom života pošto pomaže pri raznim zdravstvenim problemima, uspostavlja ravnotežu kompletnog organizma, umiruje, osvježava, regenerira, detoksicira… Poduža je lista dobrobiti od Guduchija, samo ime predstavlja “nešto što štiti cijelo tijelo”, a drevno znanje uzdiže ga na razinu životnog nektara bogova – “Amrite”.

U Ayurvedi je Guduchi važan kao tonik za pomlađivanje pošto poboljšava vitalnost kompletnog organizma, a brzo i osnažuje imunitet. Među ostalim, ublažava stres i tjeskobu, podržava zdravu funkciju jetre i bubrega. Često se koristi za zdravlje zglobova i kostiju. Ayurveda smatra kako čisteći nagomilane toksine iz zglobova, jača zglobno tkivo i omogućuje tako njihovo ugodno i lako gibanje.

Tinospora cordifolia u širokoj je ayurvedskoj primjeni i kod  infekcija i groznica, zbog protuupalnih, ali i analgetskih svojstava. Ublažiti će tako, primjerice, osjećaj “peckanja” kod infekcija mokraćnog sustava, pomoći kod visoke tjelesne temperature, kožnih upala…

Preporučuje se i za uravnoteženje razine šećera u krvi, zdravlje probave, zaštitu srca i krvnih žila, ali i kao pomoć oboljelima od raka. Muškarcima za seksualne disfunkcije. Koristi se i za reguliranje rada štitnjače i nadbubrežne žlijezde.  Važan je sastojak pripravaka za poboljšanje pamćenja te raznih neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Guduchi nosi jedinstven skup energija koji pogoduje svim došama, a jedna je od najboljih biljaka za uravnoteženje Vata i Pitta doše. Njegovo zagrijavajuće djelovanje (virya), prema Ayurvedi, razlog je jakoj detoksikacijskoj prirodi: djeluje na sagorijevanje “ame”, odnosno duboko ukorijenjenih toksina iz jetre, bubrega, zglobova i krvi. Također je visoko satvičan, pa se kaže kako korisniku donosi lakoću, jasnoću i uzdižuću energiju. Inače, Guduchi je adaptogen, jak antioksidans, bogat izvor proteina i mikronutrijenata, poput željeza, cinka, bakra, kalcija, fosfora i mangana. Sadrži i mnoge sekundarne biljne metabolite, kao što su terpeni, alkaloidi, flavonoidi, steroidi i glikozidi…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori