CategoriesBlog

Glavobolje i migrene iz perspektive Ayurvede

Sve češća pojava danas su glavobolje i migrene. I kao većina toga, svoj uzrok prvenstveno nalaze u načinu života koji im pogoduje, a uključuje stres, nepravilnu prehranu, prevelike zabrinutosti i misaonih procesa te premalo osobne njege i higijene koje podrazumijevaju boravak u prirodi, šetnje, vježbe disanja, meditaciju, tjelovježbu i zdravu uravnoteženu prehranu.  

Ayurveda razlikuje 9, čak do 11 vrtsta glavobolja no moglo bi se reći da se iza glavobolja krije Vata poremećaj, ponekad i Pitta ili Kapha. Tu su mnogi uzročnici, poput probavnih smetnji, zatvora, prehlada i gripa, hormonske neravnoteže, toksina, lošeg držanja, napetosti mišića.

Vrste glavobolja:

  • Vata tip glavobolje

Glavobolja je čest poremećaj vezan uz Vata došu, a karakterizira je snažna bol, anksioznost, depresija, zatvor, suhe oči i suha koža. Pogoršava se manjkom sna, neredovitom prehranom,  prevelikom aktivnosti i mentalnim naporima, brigom, emocionalnim stresom i stresom općenito.

Za smanjivanje i uklanjanje simptoma preporuka ayurvede su masaže, šalica toplog mlijeka i primjena ulja na glavu (Shiorrodhara i Shirobasti). Nasya ulje i kapi za uši mogu biti od pomoći. Kod kroničnih Vata glavobolja potrebnije su sustavnije rasajana terapije, program koji može trajati i nekoliko mjeseci, a i u ovom slučaju uljne terapije su vrlo učinkovite.

  • Pitta tip glavobolje

Simptomi Pita glavobolje su osjećaj pečenja, crveno lice i crvene oči, osjetljivost na svjetlo i moguće krvarenje iz nosa ili infekcija sinusa. Ova vrsta glavobolje može biti potaknuta osjećajima ljutnje i razdražljivosti te je često je povezana s poremećajima jetre ili toksičnim stanjima krvi.

Kod ove vrste glavobolje pomaže primjena Nasya ulja, kao i kapi za oči za uklanjanje vrućine iz očiju (kod prisutnog crvenila). Kod kroničnih Pitta glavobolja potrebna je tonifikacija kao i rasajana program, primjena Gheea te rashlađujućih ulja. U mješavinu ulja preporuka je svakako dodati sandal i Brahmi. Najbolja primjena ulja je kroz Shirodhara ili Shirobasti masaže. Bol se može umanjiti stavljanjem sandalove paste na čelo i vrat.

  • Kapha tip glavobolje

Kod Kapha glavobolje prisutan je osjećaj tupe boli popraćene osjećajima težine i umora. Moguća je mučnina, prekomjerno lučenje sline, sluzi ili povraćanje, nos koji curi, smanjen je apetit, svrbež u ušima, nateknute oči. Najčešće je uzrokovana navikama koje provociraju Kaphu, ali i hladnim, prženim (uljim) obrocima te osjećajem letargije, nakupljenom sluzi u području glave, a može biti povezano i s plućnim poremećajima. Najbolje kod ove vrste glavobolje je čistiti sinuse od začepljenja. Jednostavna i izuzetno učinkovita metoda je korištenjem neti pota i Nasya ulja. Važno je izbjegavati šećere, ulje i mliječne proizvode koji stvaraju sluz i pojačavaju Kaphu.

Migrene

Pulsirajuće glavobolje čije je trajanje od 4 do 72 sata, umjerenog do jakog intenziteta sa samo jednim ili više popratnih simptoma kao što su mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlo, ponekad i osjetljivost na mirise i zvukove. One su tri puta češća pojava kod žena i to u doba puberteta. Pogoršava se uslijed uzimanja oralne kontracepcije i nadomjesne terapije estrogena, nesanice, gladi i vanjske promjene tlaka.

Zdravlje crijeva također je izuzetno bitno kod glavobolja i migrena. Stoga se preporučaju tretmani crijeva s biljkama koje pogoduju pojedinoj doši u tom slučaju.  

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Započeli su upisi za novi ciklus AYURVEDSKE EDUKACIJE: OSNOVE AYURVEDE I NAPREDNI.

Prijave i sve informacije ovdje