CategoriesBlog

Čaj od tri sjemenke (kumin, korijander, koromač)

a glass bowl with cumin

Ovaj čaj jedan je od najčešće korištenih u Ayurvedi i preporučuje za poticanje uravnoteženog rada probavnih vatri, odnosno harmoniziranje metabolizama. Vrlo je satvičan i u ravnotežuje sve tri doše.

Donosimo važna svojstva pojedinačnih začina koji ga čine:

Kumin – Sjemenke kumina jedan su od najbogatijih izvora željeza i drugih minerala te antioksidansa koji igraju vitalnu ulogu u fizičkom i mentalnom zdravlju čovjeka.  Samo jedna čajna žličica osigurava 20% naših dnevnih potreba, jer kumin povećava razinu hemoglobina u krvi i može spriječiti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Olakšava menstrualni umor i bol, i simptome uzrokovane padom željeza, poput: manjka energije, slabosti, vrtoglavice i loše koncentracija. Dodavanjem u prehranu, između ostalog, potiče mršavljenje. Istraživanja pokazuju da njegovi bioaktivni spojevi mogu potaknuti metabolizam, potaknuti detoksikaciju, poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih tvari te smanjiti masnoće u krvi i djeluju kao probiotici. Govori se čak i o njegovom utjecaju na prevenciju nekih vrsta karcinoma.   

Korijander – Prepun okusa i ljekovitih svojstava, mogu se koristiti listovi, stabljika, sjemenke i korijen.

Potiče probavu, djeluje antibakterijski, kao diuretik, laksativ, analgetik… Listovi korijandera posjeduju  antioksidativna svojstva koja učinkovito pomažu u čišćenju tijela od teških metala i toksičnih tvari.  Vitamin A i vitalmin C pomažu jačanju imuniteta, a u njemu se također nalazi i željezo te vitamin K.

Koromač – Najpoznatiji kod probavnih tegoba, nadimanja i grčeva. No, osim toga pomaže i kod neredovitih menstrualnih ciklusa i pms-a (sadrži estrogen), slabe funkcije bubrega, reumatskih bolova, viška vode u organizmu, anemije. U sebi sadrži vitamine A, B, C, D, E i K te kalcij, kalij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar i dr. Sjemenke, listovi i korijen koromača koriste se za čaj, a svježi listovi i korijen se dodaju u salate, juhe, umake i druga slična jela. 

Za ublažavanje kiseline u želucu te poticanje uravnoteženog rada probavnih vatri, preporučamo naš Čaj od tri sjemenke.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori