CategoriesBlog

9 ayurvedskih rituala za bolji fokus

balance blur boulder close up

Imate li problema s održavanjem fokusa? Ništa iznenađujuće. Bombardirani smo nevjerojatnim količinama informacija, a njihovi prezenteri bore se za našu pažnju na sve moguće načine. Vrlo eksplicitno ili kroz subliminalne poruke, sve je više novih strategija manipulacije u korist konzumerizma.

„Ljudski mozak ima 100 milijardi neurona, a svaki je neuron povezan s 10 tisuća drugih neurona. Najsloženiji objekt u poznatom svemiru, sjedi upravo na vašim ramenima.“ Michio Kaku, The Future of the Mind (2014)

Čovjeka to sve više odvaja od njegove božanske prirode i svijesti o tome tko uistinu jest. Dakle, prvi, nulti, ultimativni korak jest Svijest. Odlučnost da razaberemo mayu (iluziju) od satye (istine).

Dok Zapad vjeruje da je naš um smješten u mozgu, Ayurveda upućuje na tzv. kanal uma tj. područje srca i 10 glavnih krvnih žila koje potječu iz njega. Um je zadužen za misli, osjećaje i emocije, kao i sve mentalne aktivnosti. Da bismo uspjeli zadržati fokus, potrebno je redovito i ispravno njegovati taj kanal. Evo kako:

1. Kvalitetan san – je onaj nakon kojeg se budimo odmorni i puni energije. Prema Ayurvedi, uputno je lijegati oko 22 sata, jer se nakon 22 sata Pitta (vatra) ponovo aktivira. Preporuka buđenja je po izlasku sunca, nakon čega bi trebala uslijediti naša duhovna praksa (meditacija, vježbe disanja), a tek potom otvaranje uma prema svijetu.

2. Započnite dan duhovnom praksom – nježan ulazak u dan i postupno pokretanje Vata doše privih pola sata nakon buđenja, može nam  osigurati unutrašnje sidrenje. Meditacija na dah ili jednostavne energizirajuće tehnike disanja poput Bhastrike, Kapalabhati ili Ujjayi daha, odličan su izbor.

3. Njega Nasya uljem – je drevna ayurvedska tehnika koja ima mnogo dobrobiti za naš organizam. Primarno se koristi za prevenciju i/ili ublažavanje problema sa sinusima i dišnim putevima, za ublažavanje alergija, djeluje protuupalno, a ujedno smiruje um, poboljšava memoriju i koncentraciju, ublažava stres, glavobolju, rastresenost, iritacije. Nasya ulje istovremeno djeluje vrlo opuštajuće.

4. Pokreni tijelo – razdoblje od 6 do 10 sati ujutro najbolje je za pokretanje tijela i fizičku aktivnost. Odaberite nešto što će vam predstavljati zadovoljstvo i u čemu uživate: šetnja, yoga, trčanje… Time uravnotežujete težinu Kaphe, a ona vam pruža podršku u izgradnji mišića. Aktivirat ćete tijelo, podmazati zglobove i pomaknuti zaglavljenu energiju, misli ili emocije tako da se vaš um može slobodno usredotočiti.

5. Radna efektivnost tijekom dana – najviša je u razdoblju Pitte, između 10 i 14 sati, kada je sunce najviše na nebu. Pitta je odgovorna za inteligenciju, razlučivanje i usmjerenje. Preporuka je raditi u 90-minutnim valovima produktivnosti—s pauzama za hodanje s obje strane tog vremenskog okvira kako biste dopustili svom umu da se resetira. Nakon 14 sati pažnju bi bilo dobro usmjeriti na kreativniji, razigraniji i manje zahtjevan rad.

6. Satvična hrana – u sebi nosi suptilni oblik Pitte, energiju spoznaje, povećava životni vijek (ayu), čistoću, snagu, zdravlje, sreću i vedrinu. Prema Ayurvedskim tekstovima to su pšenica, riža, ječam, kukuruz, mlijeko, ghee, maslac, med, sušeni đumbir, svježe povrće, mung grah i čista voda. Pri tome je važno imati jaku probavnu vatru (agni), radi dobre probave.

7. Ljekovito bilje, za bistar um – dvije najvažnije biljke za otvaranje i bistrenje uma te podršku koncentraciji u Ayurvedi su tulsi (sveti bosiljak) i gotu kola (brahmi).

Naša preporuka za jačanje memorije i koncentracije je Brahmi, vrlo učinkovit za smirivanje uma i nervnog sustava. Potvrđen je njegov blagotovorni učinak na ublažavanje stresa, umirivanje uma, nervoze, anksioznosti, rastrešenosti, ljutnje, depresije, melankolije, bezvoljnosti, na gubitak motivacije.

8. Pročišćavajuće tehnike tijela – pomažu nam očistiti tijelo od nakupljenih toksina. One su izrazito dobre na prijelazu godišnjih doba. Kod kuće možete tjedan do dva uvesti jedinstven pročišćavajući obrok, kitchari. Mentalni i digitalni detox (o kojima smo pisali) važna su podrška pročišćenju tijela.

9. Znati reči „ne“ – mnogima je izazov poznavanje svojih granica i postavljanje zdravih granica. Reči „ne“ negativnim navikama, misaonim obrascima i ostalim obrascima ponašanja koji utječu na smanjenje našeg fokusa i doprinose raspršivanju energije, izrazito je važno.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u Ayugardenu

Odgovori