CategoriesBlog

Mentalni detox

mind your head signage

S obzirom na brzinu protoka i količinu informacija, te koliki utjecaj kvaliteta misli ima na naše sveopće zdravlje, mentalna higijena postala je apsolutna nužnost. Istraživanja su pokazala da više od 6.000 misli dnevno prođe našim mentalnim ekranom. Dijela njih smo svjesni i svjesno ih odabiremo, dok se neke vrte na potpunom autopilotu. Također je dokazana i korelacija misli-emocija i fizičkog-mentalnog zdravlja. Svima nama je poznato da je strah vrlo moćna, ali i destruktivna energija, također i zabrinutost. Dakle, ako su naše misli često ili pretežito okupirane strahom, brigama, negativnim projekcijama i iščekivanjima, strahovima od sutrašnjice, to će se reflektirati na naše emocije, a potom i na fizičku razinu; primjerice u vidu problema sa spavanjem, nervoze, ubrzanim radom srca ili aritmije, anksioznosti, depresije, hormonalnim disbalansom, problema s probavom. Prema ayurvedi sve bolesti potječu upravo iz glave (kvalitete naših misli) te neravnoteže probavnog sustava.

Uvodeći praksu mentalne higijene, ujedno činimo i mentalni detox. Naša je preporuka krenuti s tri jednostavna koraka:

  1. Postati svjesnima svojih misli
  2. Vježbati ulogu promatrača i nevezanost (nevezanost za misli, djela, riječi, ljude, događaje…)
  3. Svakodnevno koristiti jednu ili kombinirati nekoliko metoda mentalne higijene

Neke od metoda mentalne higijene i mentalnog detoxa:

  • Mindfulness praksa
  • Meditacija
  • Tišina
  • Šumska kupka
  • Boravak u prirodi: šetnje, planinarenje
  • Odgovarajuća vrsta tjelovježbe
  • Digitalni detox

U kontekstu toga, svaka doša nosi svoj izazov, koji se upravo očituje i treba je nadići, na mentalnoj razini. Ovdje su njihovi ključevi:

Vata: Otpusti strah!

Pitta: Ne sudi i ne traži krivca!

Kapha: Ne veži se za ljude i stvari!

Kada to savladamo/transformiramo, odnosno nadiđemo sebe same (svoje obrasce), stvorit ćemo mogućnosti za harmoničan, sretan i balansiran život.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori