CategoriesBlog

Ayurvedskim biljkama do savršenog odmora

blue sun hat

Na put se uvijek ide – s Triphalom. Univerzalna je to ayurvedska preporuka pošto probavne smetnje često tijekom putovanja prate čak i one koji inače nemaju takvih problema. Dobro je početi koristiti Triphalu makar tjedan dana pred odlazak na odmor. Tim više, jer jedna od najpopularnijih ayurvedskih mješavina, odlična je i zbog dodatne stimulacije detoksa koji se prirodno događa boravkom u prirodi i opuštenom okružju.
Jednostavan način za održavanje snažnog metabolizma i ublažavanje probavnih problema, svakako je i topla voda s limunom koju valja popiti ujutro natašte, a i pijuckati kroz dan. Biljni čajevi (poput čaja od 3 sjemenke: korijander, kumin, koromač) također su odlični saveznici. Unatoč vrućinama, dobro je izbjegavati ledenu vodu i napitke. Za uravnoteženje doša, preporučljivo je jesti lokalnu, domaću, sezonsku hranu na odredištu. Već pripremljeni obrok, može se začiniti i vlastitim prahom (churnom), mješavinom začina koji su izvrsni za održavanje probavne vatre:  kurkuma, kumin, đumbir, metvica, korijander i cimet. Ili jednostavno konzumirati Hingvastiku, gotovi, ayurvedski miks začina za zdrav i jak metabolizam, posebno dominantnih Vata tipova.

Iako je Vata upravo na putovanjima dosta ranjiva, s druge strane ima priliku za zdravu ekspanziju. Svako udaljavanje od rutine svakodnevice na pozitivan način stimulira mobilne kvalitete ove doše: otvara se mogućnost za nove uvide i perspektivu koja je možda nedostajala. Svaki odmor u svojoj naravi ipak nas nadahnjuje novim ljepotama. Um je mirniji. Ipak, godišnji odmori i putovanja, općenito, mnogima su poveći stres: pri samom pakiranju, planiranju puta, iskoraku iz poznate svakodnevice. Niz je i drugih faktora poput organizacije samog boravka i stvari na destinaciji, uz družinu razigrane, neposlušne djece… Specifično ove sezone, ispostavljeni računi tijekom odmora na Jadranu, također mogu biti izvor povećeg stresa.

No, kako odmor ne bi bio umor, Ayurveda može pomoći i pri poremećajima spavanja koja isto prate putovanja. Samomasaža umirujućim ayurvedskim uljem Brahmija, masaža stopala Jatamansi uljnom emulzijom prije spavanja ili, pak, udisanje opuštajućih ayurvedskih mirisnih esencija, svakako će biti korisni. Uza se je dobro imati i Nasya ulje za njegu sinusa pošto visoke temperature u kombinaciji s klimatiziranim prostorima, nisu dobre za sinuse. Valja ih dobro podmazivati zbog potencijalnih upala i alergija. Nasya će ujedno i izbistriti um –  nježno uklanjati nemirne misli.

Prije upuštanja u dnevnu dinamiku, Vata se lijepo uzemljuje jutarnjom meditacijom, yogom, pranayamom. Makar šetnjom u prirodi dok sunce ne ojača. Inače, provođenje previše vremena pod jakim ljetnim suncem tijekom Pitta sezone i Pitta doba dana (od 10 do 14 sati) jedan je od sigurnih načina da se ova doša “zapali” i u tijelu. Ima zato smisla nositi duge rukave na vrućini, jer spriječavaju višku Pitte ulazak u vaš sustav putem kože. Bijeli, organski pamuk sačuvati će hladnoću, svježinu i prozračnost tijela. Osobe s dominantnom Pittom mogu biti i fotoosjetljive tijekom ljeta: šeširi širokoga oboda i sunčane naočale doprinijeti će im da ostanu i izgledaju cool.

 Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori