CategoriesBlog

Ayurveda za kućne ljubimce

man and woman playing with dog

Ayurveda može biti podjednako korisna ljudima i životinjama pa se i kućnim ljubimcima mogu davati ayurvedski pripravci. Drevna tradicija govori o terapijama i liječenju životinja, a danas je dio suvremenih trendova usmjerenih na njihovu dobrobit.

Tome i sami svjedočimo. Mnogobrojni su upiti naših korisnika koji su osjetili dobrobiti Ayurvede pa sad i svojim ljubimcima žele pomoći prirodnim putem. Podosta je i pozitivnih povratnih informacija/ishoda, u slučajevima probavnih smetnji, slabog imuniteta, alergija, nervoze, problema s kožom, zglobovima, kvalitetom dlake…

Ponekad postoji nedoumica, jer traže se posebna pakiranja namijenjena životinjama. Nema potrebe! Bitna je namjena proizvoda, a važna razlika u odnosu na ljude je u doziranju. Ljubimcima se daju bitno manje doze: manjem psu ili maci, primjerice, dovoljno je dati 1/3 žličice pripravka, a ukoliko ljubimac premašuje 10 kilograma, polovicu žličice. Kao i ljudi, ayurvedske biljke mogu trošiti i uz standardne lijekove. Svakako valja promatrati ljubimca kako reagira.

Pošto mnoge biljke imaju gorak, trpak i opor okus, izazov je prah „upakirati“ u omiljenu hranu. Kad je riječ o ayurvedskim uljima, šamponima, balzamima, primjena je lakša.

Među ljubimcima, najrasprostranjenija je uporaba biljaka širokog spektra djelovanja, poput Ashwagandhe, Triphale, Guduchija, Shilajita, Brahmija, Kurkume... Vlasnici ih odabiru kao dodatak drugim lijekovima, ali i za preventivnu mjeru kako se ne bi ponovili uobičajeni problemi.

Ljubimce obično opisujemo velikim, srednjim ili mailm, no, u Ayurvedi su tipovi tijela složeniji od toga. Tipizacija tijela jedinstven je koncept u ayurvedskoj medicini, temeljen na teoriji pet elemenata. Svaka biljka, životinja i čovjek utjelovljuje jednu ili kombinaciju dvije ili tri doše (Vata, Pitta, Kapha). Određivanje tipa tijela vašeg ljubimca omogućuje vam da naučite kako stvoriti ravnotežu u njegovom tijelu, umu i duhu…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori