CategoriesBlog

Amla za kosu

Amalaki ili Amla (Indijski ogrozd), drvo je koje može narasti i do 18 metara, a čiji se plodovi, žućkasto-zelene bobice, tisućama godina koriste u Ayurvedi. Poznata je biljka za jačanje imuniteta, pomlađivanje i dugovječnost.

Jedna od najpoznatijih činjenica vezanih uz Amlu je to da posjeduje veliku količinu C vitamina (100 grama svježeg voća sadrži između 470 i 680 mg prirodnog i čistog vitamina C) te je stoga  jedan od najboljih izvora antioksidansa.  Osim toga, bogata je vitaminima A, E i K te sadrži minerale poput kalcija, fosfora, željeza te flavonoide i dr.

Amla ili Amalaki ima mnogobrojne blagotvorne učinke na naš organizam, osobito na zdravlje kože i kose, a koristi se kao prah ili ulje.

Amla ulje za kosu

U sebi posjeduje izrazito hranjiva, hidratanta i antioksidantna svojstva.

Amla ulje za kosu učinkovito:

  • jača korijen kose i potiče njen rast
  • hidratizira vlasište i kosu
  • djeluje na vlasište i tjeme: smiruje upalu, sprječava i liječi bakterijske i gljivične infekcije, sprječava i liječi perut i svrbež vlasišta
  • smanjuje lomljive vlasi i gubitak kose
  • prevenira sijedu kosu i pomaže u očuvanju prirodne boje kose
  • poboljšava teksturu kose
  • čini kosu mekanom, glatkom i sjajnom

Primjena Amla ulja za kosu

Kao maska za kosu: prije pranja kose izravno nanijeti na vlasište i kosu, poželjno držati nekoliko sati. Bolji učinak se postiže ako se glava zamota kako bi se postigla toplina prilikom koje se otvaraju pore i ulje prodire dublje. Nježno umasiravanje ulja u tjeme je također dobro došlo. Osim što ulje dublje prodire, dobra je metoda opuštanja. Dobro isprati kako kosa nebi ostala masna.

Za njegu kose: nekoliko kapi ulja protrljati među dlanovima i njima nježno proći po vrhovima kose. Pomaže kod jačanja vrhova i smanjuje mogućnost njihova lomljenja.

Ulje Amle, u manjoj količini, može se dodati i šamponima, regeneratorima ili kombinirati s drugim uljima, za dodatnu njegu kose.

Primjena Amla praha

Kao prirodni pigment: Dodamo li Amlu u smjesu biljaka za prirodno bojenje kose, postići ćemo njezine pepeljaste tonove. Amla neutralizira crvenkasti odsjaj kane i sene, a u kombinaciji s indigom stvara još tamnije tonove jer omogućuje jaču apsorpciju indiga.
Ako biljke za bojenje kose miješate s čajem, prah Amle pomiješajte prvo s čajem pa onda s tom otopinom miješajte kanu.

Kao maska za kosu: Umiješajte prah Amle s vodom dok ne dobijete smjesu gustoće jogurta. Umasirajte je u suhu kosu, kosu pokupite te na nju stavite kapicu za tuširanje ili prozirnu foliju. Masku ostavite 15 minuta te je nakon toga dobro isperite. Masku je poželjno koristiti jedanput tjedno. 15-minutna maska djeluje na ponovno povezivanje keratinskih veza.
Za prevenciju sijedih vlasi, uputa je masku držati dulje (oko sat vremena), dva puta tjedno.

U Amla prah za kosu možete dodati i:

  • sok limuna, koji čisti vlasište te pomaže u sprječavanju peruti i gljivičnih infekcija tjemena
  • med, koji hidratizira, hrani i jača vlasi, a kosi daje mekoću. Ujedno je vrlo hranjiv i pomaže u opadanju kose

Amla je poznata po svom protuupalnom djelovanju te umiruje nadraženo vlasište. Kosa postaje otpornija i jača, zbog Amlinih antioksidativnih svojstava.

Za potpunu njegu kose i vlasišta AyuGarden paket Amla

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu