CategoriesBlog

Vrijeme je darivanja: Darujmo Sebi Sebe

wrapped new year present box placed among coniferous branches

Često smo u vrijeme blagdana, a neki i inače, skloni razmišljati o darivanju drugih, pri tome zaboravljajući na darivanje Sebe Samih. A ako se i sjetimo Sebe, jeli naš Dar nešto samo materijalne vrijednosti ili je odraz Ljubavi, njege i podržavajuć prema onome Tko Uistinu Jesmo? Za takve Darove bitna je Namjera i Svjesnost, Evo nekoliko naših prijedloga, nadamo se da će vas inspirirati:

Uljna samomasaža, Abhyanga

Tradicionalna ayurvedska masaža s mnogostrukim dobrobitima za cijelo tijelo, ima snažan učinak na smirivanje Vata doše, ali je odlična i za opću dobrobit tijela svih doša. Radi se o izdašnom uljenju cijelog tijela uz samomasažu.

Postupak: Zagrijati prostoriju za masažu. Ulje zagrijati tako da se flašica s uljem stavi u lonac sa vrućom vodom ili na par minuta pod vruću tekuću vodu iz slavine. Rasprostrti ručnik na podlogu gdje ćete raditi masažu. Staviti ulje na dlan i nanijeti na cijelo tijelo. Započeti masažu tijela posvećujući pažnju svakom dijelu tijela. Važno: ruke i noge masirajte u smjeru gore-dolje, a zglobove, abdomen i prsa kružnim pokretima. Budite prisutni i svjesni svojeg dodira te osjeta u dijelu tijela koji masirate. Masaža cijelog tijela treba trajati otprilike 10-15 minuta.

Detox misli

Nikad dovoljno podsjetnika na važnost koju energija (kvaliteta) naših misli nosi. Uvesti mindfulness praksu promatranja misli, ne iziskuje puno vremena, niti je komplicirana. U današnje vrijeme takva unutarnja osobna higijena temelj je zdravlju, jer se njome oslobađamo svih balasta koji zagađuju naš unutarnji prostor (misli, emocija i posljedično tijela).

Onima koji već imaju ovu praksu preporučamo korak dalje/dublje, ka kategoriziranju misli.

  • inertne, one koje pokreću osjetila (tamastične)
  • misli strasti,  one koje pokreće intelekt (rađastične)
  • misli vrline, one koje pokreće srce (satvične)

Koristeći se dahom, tj. usporavajući disanje (a time i um) stvaramo prostor otpuštanja onih misli koje nam više nisu potrebne. To će ujedno dovesti i do emotivnog balansa.

Sadhana, sveta praksa

Sadhana je naša svakodnevna predana duhovna praksa, koja se događa kroz: meditaciju, asane, pranayame (vježbe disanja), pjevanjem mantri, molitvama te raznim ritualima i obredima. Zapravo, sve ono što činimo s potpunom predajom Božanskom, s ciljem duhovnog napretka, učenja i pročišćenja, redovito (svakodnevno) i u isto vrijeme, smatra se Sadhanom. Ovo je hrana za našu Dušu.

Slijedi svoju kreativnu strast

Biti svjestan/a svoje strasti, onoga što te raduje i pokreće u Životu, jako je važno i bitno utječe na našu kvalitetu života, zbog zadovoljstva ili nezadovoljstva kojim smo ispunjeni. I ovdje predlažemo svjesno promatranje kako biste uistinu postali svjesni toga što vas uistinu raduje. To može biti vrijeme provedeno u Sadhani, s djetetom, u šetnji, radeći posao koji volite, pomažući drugima, kuhajući… Što smo više u energiji svoje kreativne strasti naš se život kupa u rasayani Životnih sokova kreativnosti.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori