CategoriesBlog

Tretiranje kašlja prema ayurvedskim načelima

a sick man covering his mouth

Kašalj najčešće upućuje na poremećaj Kaphe, uslijed nakupljanja sluzi ili iritacijom sluznice dišnog kanala. Alopatska medicina se uglavnom fokusira na uklanjanje posljedice (kašlja), dok ayurveda radi na rješavanju uzroka tj. izbacivanju suvišne sluzi. Kašalj može biti uzrokovan i disbalansom drugih doša. Tretira se uglavnom kao i prehlada uz dodatak specifičnih biljaka za ublažavanje kašlja (klinčić, cimet, đumbir, papar, bibhitaki, kurkuma u prahu..). Najbolji lijek u slučaju kašlja, pogodan za sve vrste kašlja, je Sitopaladi.

Tipovi kašlja po došama:

VATA tip kašlja – najčešće se radi o suhom kašlju s vrlo malo iskašljavanja. Kašalj je učestao, bolan i specifičnog zvuka, popraćen boli u prsima, srcu i/ili glavoboljom. Ostali simptomi mogu biti: suhoća usta, promuklost, nervoza, anksioznost, nesanica.

Tretiranje: anti-Vata dijeta, povećan unos tekućine, juhe, mliječni proizvodi. Biljke za ublažavanje kašlja: sladić, korijen gaveza, Shatavari i Ashwagandha u kombinaciji s medom. Blagotvorni su i učinci čaja: Chai Ashwaganda i Chai Shatavari.

KAPHA tip kašlja – iskašljavanje sluzi, prozirne ili bijele boje, kašlje nije često. Simptomi su odbojnost prema hrani, osjećaj težine i slatkog/slatkastog okusa u ustima s viškom sline ili osjećaj mučnine, osjećaj hladnoće, pluća puna sluzi.

Tretiranje: anti-Kapha dijeta, izbjegavanje mliječnih i svih ostalih proizvoda koji pogoduju stvaranju sluzi. Izbjegavati led, hladnu vodu i voćne sokove. Ljuti začini koji zagrijavaju, osobito papar, đumbir i Trikatu koji se uzima s medom, a dobro je uzimati i Chai Tulsi

PITTA tip kašlja – iskašljavanje žute sluzi, ponekad prošaran tragovima krvi. Osjećaj vrućine u grlu i prsima, povišena tjelesna temperatura, žeđ i suhoća usta. Okus u ustima je gorkast i opor.

Tretiranje: Ghee za ublažavanje grlobolje, prah lotosovih sjemenki pomiješan s medom, čaj od sladića sam ili uz dodatak cimeta, dobra je i divizma.

SITOPALADI za smirivanje svih vrsta kašlja, korištenje:

Pastile: pomiješati prah s medom i tako ga u obliku pastile otapati u ustima.

Napitak: 1/2 žličice Sitopaladi biljnog praha (po želji i meda) rastopiti u 2 dcl mlake vode ili, još bolje, mlijeka, te popiti čašu/šalicu 2-3 puta dnevno, između obroka. Možete ga koristiti i češće tijekom dana.

Sitopaladi je siguran za upotrebu za duži vremenski period. Smiju ga koristiti i djeca od 1,5 godine (pola preporučene doze), od 4 godine cijela doza.

KONTRAINDIKACIJE: Ne preporučuje se koristiti kod želučanih tegoba, kiseline, gastritisa, dijabetesa.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Ukoliko želiš saznati više o Ayurvedi, pozivam Te da se pridružiš Ciklusu ayurvedskih webinara za harmoničan, sretan i uravnotežen Život; svi detalji i prijava ovdje.