CategoriesBlog

Tretiranje bronhitisa prema ayurvedskim načelima

woman in white long sleeve shirt sitting on bed

Bronhitis je infekcija bronhija smještenih u dišnim putovima. Često ga karakterizira mučan kašalj, otežano disanje i piskanje, zgusnuta sluz, koja je blijeda ili bezbojna.

Razlikujemo dvije vrste bronhitisa:

Akutni bronhitis: često sličan prehladi ili virusnoj infekciji, a znakovi se često povlače unutar 10 do 14 dana, dok kašalj može trajati tjednima.

Kronični bronhitis: ponovljene epizode bronhitisa tijekom tri mjeseca u godini, najmanje dvije uzastopne godine. Uzrok upale može biti respiratorna infekcija ili bolest, izloženost nadražujućim tvarima ili pušenje. To je teži oblik bronhitisa jer ometa protok zraka i ubraja se u kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB).

Osoba s bronhitisom može imati kašalj koji traje i do nekoliko mjeseci ako je imunitet značajno narušen pa je kapacitet tijela za samoizlječenje nizak. Simptomi se mogu pogoršati između epizoda recidiva.

Znakovi i simptomi obje vrste bronhitisa, mogu uključivati:

Proizvodnja sluzi (može biti bistra, bijela, žućkasto-siva ili zelena)

Kašalj (moguća i krv pri kašljanju)

Lagana groznica i zimica

Umor

Kratak dah

Nelagoda ili bol u prsima

Glavobolje

Začepljen nos i sinusi

(napomena: ovi znakovi i simptomi zajednički su još nekim bolestima, pa je svakako važno posjetiti liječnika radi utvrđivanja točne dijagnoze.)

Ayurvedski tretmani za bronhitis

U Ayurvedi, bronhitis je poznat kao Shwasa Pranali Shoth. Ova bolest je uglavnom Kapha stanje, no može predstavljati različitosti u odnosu na tri doše. Postoji mnogo biljnih pripravaka koji pomažu u uravnoteženju pogoršane Vate i Kaphe. Uz lijekove, u uklanjanju toksina iz stanica i tkiva od velike su pomoći terapije i postupci pomlađivanja.

Naša preporuka su Vasaka, Gotu Kola i Tulsi te Paketi za lakše disanje koji uključuju Nasya ulje i neti pot. Tu su i druge ljekovite biljke poput nama poznatih lovora, klinčića, đumbira, muškatnog oraščića i sladića djelotvorni su.

Pomoć za lakše disanje pruža i udisanje pare aromatičnog bilja (eterična ulja eukaliptusa, metvice ili zimzelena). Stavite 10-20 kapi takvih ulja u vruću vodu. Potom prekrijte glavu ručnikom, iznad posude sa zagrijanim biljem i udišite deset minuta.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu