CategoriesBlog

Sadhana – sveta praksa

a close up shot of a mala bead necklace

Već samo izgovaranje riječi “Sadhana” u sebi nosi prizvuk svetosti i spokojne radosti, nektara koji iz nje proizlazi. Sadhana je naša svakodnevna predana duhovna praksa, koja se događa kroz: meditaciju, asane, pranayame (vježbe disanja), pjevanjem mantri, molitvama te raznim ritualima i obredima. Zapravo, sve ono što činimo s potpunom predajom Božanskom, s ciljem duhovnog napretka, učenja i pročišćenja, redovito (svakodnevno) i u isto vrijeme, smatra se Sadhanom.

Svako nastojanje našeg ega da upravlja (našim) Životom, kad-tad dovode do neminovnog sloma (ega) te velikih i uglavnom bolnih lekcija. Iluzija u kojoj živimo, u koju smo uronjeni stvara vrlo živopisan privid stvarnosti. Da bi ona opstala, potreban je Zaborav; o tome tko smo. Stoga je Sadhana idealan „alat“ za zdravi ego.

Prakticiranje Sadhane je također vrlo intimna stvar, ona predstavlja duboko poniranje u sebe same, kontakt s našom božanskom esencijom i unutarnjim vodstvom. Ona nas čisti i uklanja ono što smo nakupili u svojem mentalnom i emocionalnom tijelu, a što nas odvaja od Istine, od naše prave suštine, svijesti „Ja jesam“. Sadhana je ujedno i povratak Kući i boravak u najsvetijem Hramu unutar Sebe.

Iako je u njoj puno energije odlučnosti, zbog potrebne discipline i određenog napora kojeg trebamo uložiti, zapravo je puna nježnosti. Ona traži i našu odlučnost kao i odabir ići Putem buđenja svjesnosti te živjeti život svjesno. Ona nam otkriva svu jednostavnost i ljepotu života, koja se događa kada smo usklađeni s ritmom Svemira, s Božanskim.

Stoga vas pozivamo da, ako već niste, odaberete svoju Sadhanu i posvetite se njoj / Sebi s puno ljubavi. A ako već jeste, onda znate o čemu govorimo.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

POZIV ❤️

Pozivamo Vas na iskustvenu radionicu BITI ŽENA: ŽENSKI RITUALI ZA DUŠU I TIJELO koju vodi Tanja Kraljić, klinička ayurvedska terapeutkinja, sve informacije i prijava ovdje

Odgovori