CategoriesBlog

Pranayame i važnost svjesnog disanja

a man and a woman meditating practicing breathing control

Dah je život. Dah je veza između tijela i uma.

Nadiji – su suptilni energetski kanali, preko kojih se prenosi prana u svaku našu stanicu. Kada energija neometano teče zdravi smo, a blokade uzrokuju poremećaje na fizičkoj i mentalnoj razini. U tijelu imamo 72.000 nadija, no glavne su: ida, pingala, sushumna.

Važnost nadija

Ida nadi teče kroz lijevu nosnicu. Provodi lunarnu energiju i vezana je uz introvertiranost, suptilnost, ženski princip i um. Zadužena je za mentalni aspekt i povezana je s desnom stranom mozga (kreativnost, mašta, umjetnost, ritam, percepcija).

Pingala nadi teče kroz desnu nosnicu, provodi solarnu energiju i zadužena je za tijelo te kontrolira sve vitalne procese, vezana je uz aktivnost, ekstrovertiranost, toplinu, probitačnost, rekli bismo da je predstavnik racionalnog i povezana je s lijevom stranom mozga (pisanje, logika, matematika, analiza, jezik)

Sushumna nadi je kanal za buđenje duhovne svijesti.

Protočnost nadija očituje se kroz protočnost zraka kroz pojedinu nosnicu, što se mijenja tijekom dana, otprilike svakih sat vremena. Idealno je da protočnost bude ujednačena jer je onda i naše tijelo u ravnoteži.

Preporuka pranayami (vježbi disanja):

Anuloma viloma (Vata i sve doše) – je drevna jogijska pranayama s mnogim dobrobitima: opušta i jača um, uravnotežuje naša tijela na najsuptilnijem nivou i aktivira višu svijest ujedno pročišćavajući energetske kanale.

Sitali (Pita) – pranayama za rashlađivanje tijela, osvježava i opušta um i tijelo. Izuzetno je povoljna za vruće ljetne ili proljetne dane, kada smo jako napeti ili kada je potrebno poboljšati koncentraciju.

Bhastrika (Kapha) – odlično i u kratkom roku energizira tijelo, bistri um, poboljšava koncentraciju i pamćenje, otklanja umor i osvježava.

NETI POT – ispiranje nosnica slanom vodom, za njegu nosnica, čistoću i prevenciju u suzbijanju svih vrsta blokada i začepljenja koja mogu prouzrokovati probleme sa sinusima, alergijama, glavoboljom. Uklanjamo sluz i istovremeno olakšavamo disanje.

NASYA ULJE – pročišćava sinuse i dišne puteve, ublažava alergije, rješava energetske blokade i pročišćava kanale u glavi, ublažava stres, smiruje glavobolju, rastresenost, iritacije, te djeluje vrlo opuštajuće. Smiruje um, poboljšava memoriju i koncentraciju.

BALZAMIĆ – za djecu i odrasle, olakšava disanje

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Ukoliko želiš saznati više o Ayurvedi, pozivam Te da se pridružiš Ciklusu ayurvedskih webinara za harmoničan, sretan i uravnotežen Život; svi detalji i prijava ovdje.