CategoriesBlog

Gotu Kola

Gotu Kola se prije svega koristi za jačanje intelekta i umirivanje nervnog sustava i uma, djeluje kao imunomodulator.

Djelovanja Gotu Kole:

ŽIVČANI SUSTAV

Opušta centralni nervni sustav, stoga je vrlo korisna u ublažavanju stresa, nesanice, epilepsije, emocionalnih turbulencija i ostalih Vata/Pitta nervnih poremećaja. Korisna je i kod autizma, te hiperaktivnosti ADHD.

Izvrsne rezultate pokazuje u kombinaciji s Brahmijem (Bacopa Monnieri).

UM

Jača koncentraciju, inteligenciju, memoriju, fokus i pažnju. Korisna je u ublažavanju Alzheimerove bolesti, senilnosti, demencije, moždanog udara. Ublažavajući stres, produljuje Život.

ZGLOBOVI

Zbog sposobnosti čišćenja od toksina i upala, Gotu Kola se tradicionalno koristi za artritis, giuht i kod upala zglobova.

KOŽA
Gotu Kola je iznimno korisna za ublažavanje upala kože (Bhrajaka Pitta): akne, edema, urtikarije… Ulje i pasta od Gotu Kole pokazuju odlično djelovanje kod zacjeljivanja rana i smanjivanja ožiljaka. Flavanoidi iz ove biljke potiču cirkulaciju, što pojačava keratanizaciju kože, a sve skupa obnavlja, jača, štiti i čuva kožu. Zato se vrlo često koristi kod upala kože i za ublažavanje celulita. Saponini u Gotu Koli čiste i omekšavaju kožu, oligosaharidi vlaže, a fitosteroli ju obnavljaju, čuvaju i štite. Ulje Gotu Kole korisno je i kod ispadanja kose. 
 
ULJE GOTU KOLE osobito je djelotvorno za ublažavanje celulita, njegu kože (ožiljaka i zacjeljivanje rana), te za kosu. Možete si ga i sami napraviti tako da 100-200 gr Gotu Kole prelijete s hladno prešanim maslinovim ili suncokretovim uljem, za ublažavanje celulita lješnjakovim uljem. Ulja treba volumenom biti dvostruko više nego praha. Prah se, dakle, potopi u ulje, odnosno prelije uljem (radite to u staklenci). Držati na suhom, svijetlom mjestu 4-6 tjedana, uz svakodnevno mješanje. Potom procijedite kroz gazu, i dobili ste divno ulje koje će ojačati kosu te će Vam pomoći u uklanjanju celulita, zacjeljivanju rana i ožiljaka kod odraslih i djece, te će spriječiti opadanje kose. Utrljajte ga u suhu kosu, umasirajte u tjeme, ostavite sat/dva ili preko noći, potom operite kosu. Jednom tjedno, ili jednom mjesečno, češće ili rjeđe, prema potrebi i koliko želite.

KONTRAINDIKACIJE
Oprezno koristiti ako pijete lijekove za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Ne koristiti s benzodiazepinima i barbituratima. Ne koristiti u trudnoći i za vrijeme dojenja.
Ukoliko se Gotu Kola uzima pretjerano (više nego piše u uputama na pakiranju) može djelovati kao narkotik i izazvati Vata glavobolju ili groznicu.

NAČIN UPOTREBE: Pola čajne žličice praha rastopiti u 1.5-2 dcl vode sobne temperature ujutro i navečer (vrela/topla voda poništava ljekovita svojstva Gotu Kole), i popiti ujutro između obroka, uvečer pola sata ili više nakon zadnjeg obroka, odnosno prije spavanja.

AYURVEDSKO DJELOVANJE

· Jača intelekt / Medhya
· Ozdravlja svaku stanicu Uma, Duha i Tijela / Rasayana
· Usporava starenje – Vayahsthapana
· Čisti krv / Raktasodhana
· Ublažava upale kože / Kusthaghna
· Ublažava krvarenja / Raktapittahara
· Jača srce / Hrdaya
· Ublažava nesanicu / Nidrajanana

ENERGETSKO DJELOVANJE
· Rasa / okus /  gorak, trpak, sladak
· Virya / energija / rashlađujuća
· Vipaka / postprobavni učinak / sladak
· Guna / kvaliteta / lagan, suh
· Doša / efekt / VPK =
· Dhatu / tkiva / nervni sustav, plazma, limfa, krv, mišići, masno tkivo, kosti
· Srotas / kanali / nervni sustav, cirkulacija, probava