CategoriesBlog

Dobrobiti Brahmija

woman sitting in front of macbook

Biljka Brahmi uživa veliki ugled u svijetu Ayurvede. Od davnina se koristi kao podrška funkciji živčanog sustava: za njegovo umirenje, regeneraciju i balansiranje. Ova ljekovita biljka, neizostavna je tako u pripravcima za poboljšanje pamćenja i koncentracije; tonik je za mozak blagotvoran u svim dobima života. Bilo da je riječ o studentu koji uči za ispite ili stručnjaku korporacije koji pokušava ostati usredotočen na posao. Konzumiranje Brahmija kao dodatka može pomoći u povećanju fokusa i podržati rad mozga. Specifično je dobrodošao u poznijim godinama pošto, prema ayurvedskoj praksi, odgađa pad kognitivnih sposobnosti uslijed starenja, prevenira degeneraciju mozga.

Pošto na mozak djeluje umirujuće, Ayurveda ga preporučuje i kod ADHD-a jer pomaže smanjiti hiperaktivnost i omogućuje tako djeci i tinejdžerima s ovim simptomima usmjeriti svoju energiju i pozornost u produktivne i smislene sadržaje. Brahmi se pokazao učinkovitim i kod depresija, anksioznosti, ali i burnih emocija – stoljećima se koristi za ublažavanje raznih mentalnih problema, kod epilepsije, manije, histerije… Adaptogen je koji može pomoći tijelu i umu u prilagodbi i prevladavanju stresnih i izazovnih situacija. Brahmi se preporučuje uzimati radi oporavka od stresova i iscrpljenosti, njegova umirujuća svojstva pomažu i kod nesanice.

 Drevni su mudraci tisućama godina koristili Brahmi kao sredstvo za pomlađivanje uma. Prema hinduističkoj tradiciji, biljka Brahmi intimno je povezana sa Brahmom –  gospodarom znanja. Vjeruje se da gospodar blagoslivlja biljku, a oni koji je konzumiraju u pravoj dozi i trajanju, uz poboljšano pamćenje i fokus, mogu doživjeti i duboka transcendentalna iskustva. Zato je i danas Brahmi popularan među praktikantima meditacije i yoge. 

Povoljno djeluje i na jetru: potiče njezin rad na prirodan način pomažući tako njezinoj regeneraciji i općenito detoksikaciji. Podrška je imunološkom sustavu, normalizira krvni tlak, a neizostavan je u ayurvedskim masažama za opuštanje živaca te kod ublažavanja bolova u zglobovima. Kao snažan antioksidans uspješno se može uhvatiti u koštac sa slobodnim radikalima i toksinima koje učinkovito eliminira blagotvornim utjecajem i na funkciju bubrega.

Manje je poznato da je bitan sastojak u proizvodima za njegu i regeneraciju kože i kose. Među ostalim, izvrsna je biljka za rast kose: jača korijen, njeguje ispucale vrhove, a prevenira i prhut. Koristi se kao maska za vlasište i kosu, idealno u kombinaciji sa Shikakaijem i Amlom. Prah Brahmija pomiješa se sam ili s ovim biljkama u ulju kokosa, amle… Maska se nanosi 1-2 puta tjedno, a uz bujnu i zdravu kosu, donosi i umirenje.

Pošto antioksidativna i anti-age svojstva Brahmija potiču regeneraciju stanica i proizvodnju kolagena, koristi se za zdravlje kože i zadržavanje mladenačkog sjaja. Dio je farmaceutskih i ayurvedskh formulacija za pomlađivanje, ali i posvjetljivanje pigmentacija kože. Zbog protuupalnih svojstava preporučuje se i osobama sklonima aknama, a pokazao je dobre rezultate i kod dermatitisa. Najbolje ga je konzumirati s mlakom vodom, a odlično i pomiješanog s gheejem koji ga nosi duboko u tkiva.

Inače, Brahmi (lat. Bacopa Monnieri), raste u močvarama južne i istočne Indije, a krasi i močvarna područja diljem svijeta, svojim sitnim bijelim cvjetovima i ovalnim listovima. Zbog velike potražnje, u Indiji se Brahmi uzgaja na manjim površinama, u uvjetima kontrolirane temperature i vlažnosti.

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori