CategoriesBlog

Balansiraj svoje hormone, balansiraj svoj Život (2.dio)

Hormoni su važni! Utječu na naše zdravlje, raspoloženje, vitalnu energiju. Utječu na naš život u cijelosti. Hormonalna ravnoteža direktno je povezana s kvalitetom našeg života.

Nastavljamo temu hormona i u ovom drugom dijelu govorimo o tome što učiniti kada oni ne rade kako treba te o rješenjima koja nudi Ayurveda.

(prvi dio teme u kojima navodimo hormone te njihovo djelovanje na tijelo i svakodnevni život, možete pročitati na linku ovdje)

Što učiniti kada hormoni ne rade kako treba

Više je nego očigledno samo koliko je hormonska ravnoteža važna. Ako dođe do disbalansa, radi se o endokrinom poremećaju čiji uzroci mogu biti razni, od genetike do ozljeda, infekcija i tumora. Međutim, nisu sve hormonske neravnoteže uzrokovane endokrinim poremećajima i postoji dosta zdravih navika koje vam mogu pomoći u održavanju hormona pod kontrolom.

Ayurveda koristi ljekovitu moć ljekovitog bilja i prirodnih lijekova za podršku hormonskoj ravnoteži. Brojne biljke posjeduju specifična svojstva koja mogu pomoći u regulaciji proizvodnje hormona, smanjiti upalu i ublažiti simptome povezane s hormonskom neravnotežom. Ayurvedski praktičari pažljivo odabiru biljke na temelju individualne konstitucije i neravnoteže kako bi pripremili prilagođene biljne formulacije koje ciljaju na specifične hormonalne probleme. Ovi biljni lijekovi, u kombinaciji s modifikacijama načina života, pružaju holistički pristup za održavanje hormonalne dobrobiti.

Svo zdravlje počinje u glavi i počiva u zdravlju crijeva. Važnost zdrave prehrane prilagođene trenutnom stanju organizma i stanju doša, važnost zdravih masti, bjelančevina i vlakna kao pokretača hormonske ravnoteže i svijest o utjecaju šećera, prerađene hrana i alkohola koji je ometaju.

Ayurvedske terapije za hormonsku ravnotežu

Osim prehrane, načina života i ljekovitog bilja, Ayurveda nudi razne terapije za harmonizaciju hormona. Ove terapije koriste urođenu sposobnost tijela da ozdravi i uspostavi ravnotežu. Ayurvedski tretmani kao što su Abhyanga (masaža uljem), Shirodhara (izlijevanje toplog ulja na čelo) i Panchakarma (proces detoksikacije) prilagođeni su ponovnom uspostavljanju ravnoteže doša, oslobađanju nakupljenih toksina i jačanju cjelokupne hormonalne harmonije. Ove terapije ne samo da pružaju fizičke dobrobiti, već također potiču emocionalno blagostanje, stvarajući sveobuhvatan pristup hormonskom zdravlju.

Ayurvedske biljke i proizvodi za žene: Shatavari i AyuWomen

Ayurvedske biljke i proizvodi za zdravlje muškaraca: Ashwagandha, Gokshura i AyuMen

Stoga, za radosniji, uravnoteženiji i zdravi Život, potičemo vas da razmislite o fokusiranju na male ciljeve povezane s novim navikama koje želite stvoriti i održavati tijekom cijele godine. To može biti zdrava prehrana, tjelovježbu, spavanje, oslobađanje od stresa, suzdržavanje od kemikalija koje ometaju rad endokrinog sustava i dr.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Započeli su upisi za novi ciklus AYURVEDSKE EDUKACIJE: OSNOVE AYURVEDE I NAPREDNI.

Prijave i sve informacije ovdje