CategoriesBlog

Ayurveda i Adaptogeni

healthy fresh green leaves of drumstick tree with morning dew in lush garden

Razjasnimo na početku što su to adaptogeni tj. adaptogene biljke. One često žive u stresnim uvjetima za koje koriste vlastite snage i sposobnosti prevladavanja, a koje nam prenose kada ih konzumiramo.

Glavne karakteristike su da imaju:

  • nespecifično djelovanje koje pomaže tijelu prevladati stres bez obzira na vrstu stresa (vanjski i unutarnji)
  • normalizirajući učinak širokog raspona
  • nije toksičan u normalnom doziranju

Predstavljamo 7 popularnih adaptogenih biljaka ayurvedske farmakopeje:

Ashwagandha (Withania somnifera)  – je vrlo otporna na sušu i uspjeva u sušnim uvjetima i na tlu loše kvalitete. Ima sposobnost podržavanja zdrave energije i vitalnosti, a istovremeno umiruje um i pomaže u održavanju mirnog sna. Najpopularniji tonik za jačanje cjelokupnog organizma.

Naša ponuda: Ashwagandha Premium

Amalaki (Embelica officinalis) – ili amla, najbolji prirodni antioksidans i izvor vitamina C. Dok nježno uklanja nakupljene toksine, istovremeno pomaže u hranjenju i pomlađivanju tjelesnih tkiva te utječe na jasnoću i smirenost uma.

Naša ponuda Amle: Amla Premium, Amla proizvodi za njegu kose: Amla Hair Premium, Paket Amla za sjaj i volumen, Amla ulje za kosu, Tekući šamponi i regeneratori.

Gotu Kola (Centella asiatica) – za jačanje intelekta, regenerira mozak i živčani sustav, kao podrška koncentraciji i pamćenju. Ona je i rasayana, a njezino ime znači „energija univerzalne svijesti“. U uljnom obliku, pomaže u zacjeljivanju rana na koži i kod rješavanja celulita.

Naša ponuda: Gotu Kola Premium, Gotu Kola ulje za tijelo

Guduchi (Tinospora cordifolia) – u drevnim ayurvedskim spisima nazivaju ga Amrita ili Božanski nektar. Prema tradicionalnoj Ayurvedi, osnažuje i obnavlja cijelo tijelo, istovremeno ga čisti i detoksificira, osobito kod stanja pogoršane Pitte. Podržava zdrav imunološki odgovor, zdravu funkciju jetre i eliminaciju prirodnih toksina. Općenito smiruje Vatu i živčani sustav.

Naša ponuda: Guduchi Premium

Moringa (Moringa oleifera) – prepuna nutrijenata, odnosno hranjivih tvari potrebnih ljudskom organizmu, korisna je za spavanje, srce, bubrege, jetru, krv i gušteraču. Podržava zdravu razinu energije i obnavljanje tjelesnih tkiva.

Naša ponuda: Moringa Premium, Moringa ulje za kosu

Tulsi (sveti bosiljak, Ocimum sanctum) – jedna od najcjenjenijih biljaka u Ayurvedi, povećava pranu i svijest te vitalnu životnu energiju, zbog svojih satvičkih svojstava, te time podržava smirenost i bistrinu uma.  Osim toga poznat je respiratorni tonik jer vrlo povoljno utječe na pluća.

Naša ponuda: Tulsi Premium

Shatavari (Asparagus racemosus) – najvažnija je biljka za ženski reproduktivni sustavni kao takva najbolji tonik za ženski organizam. U doslovnom prijevodu s Sanskrita znači “Žena sa 100 muževa”.

Naša ponuda: Shatavari Premium, Shatavari ulje

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori