CategoriesBlog

JESEN UZ AYURVEDU – važnost dnevne rutine, okrjepljujuće hrane i ayurvedskih pripravaka

Prigrlite jesen, njezin ritam, boje, okuse i mirise… Osjetite i doživite sve blagodati jeseni uz sljedeće ayurvedske preporuke:    
 
? Ayurveda kaže kako je dnevna rutina uvijek važna. No osobito u jesen, za poljuljanu Vata došu u svakom od nas. Vata doši upravo rutina često nedostaje. Često baš to izaziva daljnje nesklade u organizmu, nerijetko i bolesti. Zato je dobro činiti iste stvari u točno vrijeme svaki dan (ustajanje, tjelovježba, obroci, odlazak na spavanje…).Duši je ugodno ustati rano, u zoru, da osjeti mir i svježinu jutra. Tišinu, koja vam, ako ju slušate, puno ima za reći. Potom se opustite i razbudite.
? Jesen je vrijeme transformacije. Otpuštanja. I opraštanja. Kako u prirodi. Tako i unutar nas. Drveće otpušta požutjelo lišće, pripremajući se za zimsku hibernaciju. Jesen je vrijeme za otpuštanje u Miru, vrijeme kada se, na trenutak povlačimo i os(vi)je(s)timo sebe. Tiho osjetimo bit svog postojanja i uživamo jednostavno biti.
? Jesen je period Vata doše. Vjetar donosi suhi zrak, element Vata doše. U zraku je obilje Prane, esencije postojanja, vitalne životne energije. Stoga, dišimo duboko. Prakticirajmo vježbe disanja – Pranajame.
? Jedite toplo, jušasto, okrjepljujuće. Jedite mnogo kvalitetnih masnoća i hranjivih juha, jedite toplu hranu bogatu proteinima, variva neka budu često na jelovniku, koristite zagrijavajuće začine i uživajte u orašastim plodovima. Izbjegavajte sirovu i suhu hranu.
? Uvijek nađite vremena za sebe. Pronađite u danu “svojih 5 minuta” i radite ono što najviše volite. Plešite. Dok Vam lišće šušti pod nogama.
? Oblačite tople boje: crvenu, žutu, narančastu… one će vam dati posebnu vedrinu. Po izlasku iz kuće, prekrijte glavu i uši kako bi ih zaštitili od vjetra i hladnoće. Izbjegavajte bučna mjesta, žestoku glazbu, brzu vožnju.
? Ugodite si svakodnevnom samomasažom toplim uljima u skladu s došama (sezamovo ulje je idealno u jesen jer grije organizam), pijte čaj od svežeg đumbira i – Volite se. Ljubav je eliksir, snaga i najbolji lijek. Ljubav grije, a u jesen to osobito godi.
 
 

 Ako želiš kvalitetu, biraj AyuGarden. 

Odgovori