1. Mogu li kanu i ostale biljke nanositi na kosu prethodno obojenu konvencionalnim bojama?
Možete, to je potpuno uobičajen postupak.

2. Koja je razlika između vaših biljaka i ostalih kana na tržištu?
Ayugarden biljke za bojenje kose su vrhunske kvalitete i finoće te imaju sve eko certifikate koji svjedoče da je riječ o biljkama koje su uzgajane na nezagađenom tlu te da ne sadrže nikakve teške metale niti druge štetne tvari. Naravno, takvim vrhunskim biljkama ostvarujete najbolji mogući rezultat u bojenju i njezi kose.

Jedna od bitnijih razlika je i ta što je AyuGarden Kana svjetske Body Art kvalitete, prosijana je kroz četiri sita i ima teksturu pudera te zato daje najbolji pigment i ostvaruje najbolji rezultat na kosi, te se iznimno lako nanosi na kosu. Ostale Kane često dolaze u obliku lišća, grančica, grudica… U AyuGardenu ćete dobiti najkvalitetniju puderastu strukturu koja daje najbolju boju.

Sve AyuGarden biljke zapakirane su u dvostruko pakiranje, od kojih je prvo vakum koji održava stopostotnu svježinu i visoku razinu kvalitete biljke sve dok ju ne otvorite.

3. Postoji li smeđa ili plava kana?
Ne, čista kana je biljka čiji pigment daje bakrenocrvenu boju, za ostale nijanse dodaju se biljke (a vrlo često, nažalost, i kemijski spojevi) koje sadrže pigmente drugih boja te u kombinaciji daju različite nijanse.

4. Koja je razlika između AyuGarden biljaka i gotovih mješavina kane za već određenu boju kose?
U AyuGarden ponudi dodnosimo samo 100% čiste prahove biljaka za bojenje kose. Biljke kupujete pojedinačno te ih pripremate potpuno prirodno, poštujući njihov prirodni ciklus djelovanja, samo uz dodatak vode i voćne kiseline koja izvlači njihov pigment. Rezultat je prekrasna kosa, snažna i puna sjaja.
Kod „gotovih kombinacija kane“ za bojenje kose rezultat je često upitan, osobito kod svijetlih blond nijansi. Ove mješavine pripremaju se i djeluju brzo, ne prateći prirodno djelovanje biljaka. Opravdanu sumnju kod takvih pakiranja izaziva popis sastojaka koji navodi samo „zdrave“ biljke za bojenje i njegu kose, no ne navodi dodatke uz pomoć kojih se razvija pigment te kako biljke tako brzo djeluju.

5. Koje su biljke za koju nijansu kose?
S čistom kanom dobivate bakrene nijanse. S dodatkom sene kreirate nijanse od intenzivno narančastih do zlaćano-medenih nijansi (sama sena). Kombinacijom kane i indiga dobivate nijanse od svijetlo do vrlo tamnih smeđih. Kombinacijom kane, sene i indiga dobivate toplu, srednje smeđu boju punu zlaćanoga odsjaja. Amla neutralizira kanin crveni odsjaj dok su hibiskus i ruža pigmenti s kojima postižete intenzivne, dublje crvene nijanse.

6. Što znači oznaka Body Art Quality?
Ova oznaka znači da je riječ o vrhunskom prahu kane u kojem su završili samo listovi s najfinijom pigmentom, sušeni i mljeveni do najsitnijeg praha. Jedino takva finoća praha biljke može garantirati da je kana pogodna i za najpreciznije oslikavanje tijela.

7. Hoću li baš uvijek dobiti crveni odsjaj?
Ne, zato u AyuGarden ponudi imamo razne biljke čijim kombinacijama možemo maksimalno neutralizirati kanin odsjaj. No, ovim biljkama u pravilu možete postići tople tonove, hladni se mogu postići samo na kosi koja prirodno ne sadrži ništa crvenog pigmenta, što je prava rijetkost u našem podneblju.

8. Mogu li otprve dobiti željenu nijansu?
S prirodom i biljkama za bojenje kose bitno je imati razumna očekivanja. Ukoliko je kontrast između Vaše kose i željene nijanse jako velik ili ako imate samo jedan ton kose koji Vam je prihvatljiv, možda će biti potrebno dva-tri bojenja da dođete do savršene nijanse. U pravilu, klijentice su oduševljene kvalitetom i zdravljem svoje kose nakon bojenja našim biljkama, i najčešće su potpuno zadovoljne već prvom nijansom koju dobiju.

9. Hoće li mi vaše biljke prekriti sijede vlasi?
Hoće kada je riječ o bakrenim i smeđim tonovima. Kod blond nijansi, gdje je u mješavini biljaka dominantna sena koja je izuzetno nježna biljka, potrebno je u mješavinu dodati barem malo kane kako bi potaknula djelovanje sene. Kako biste izbjegli crvenkasti kanin odsjaj, u smjesu trebate dodati i amlu. Stoga za najsvjetliju nijansu preporučamo omjer biljaka: 85% sena, 10% amla i 5% kana.
Ukoliko na izrastu imate mnogo sijedih, možda će biti potrebno pripremiti dvije mješavine biljaka: jednu za izrast (tamniju) te drugu za ostatak kose (svjetliju).

10. Mogu li biljke posvjetljivati kosu?
Ayurvedske biljke za bojenje kose su transparentne i rezultat uvelike ovisi o boji i kvaliteti kose na koju se nanose. Biljke u pravilu ne mogu posvijetliti kosu, no s obzirom da kosi donose intenzivni sjaj, tu se možete poigrati s omjerima biljaka kako biste dobili jedan topli, svjetliji odsjaj.

11. Ispire li se boja?
Ne, jedino se indigo, ukoliko ga koristite u mješavini, može neznatno isprati.

12. Koliko često trebam bojiti kosu?
Možete ubojiti koliko često želite, jer je riječ o potpuno prirodnim biljkama. Kosu možete bojiti već 2 dana nakon prošlog bojenja, no s obzirom da se boja ne ispire i ne blijedi, preporučamo bojenje svaki mjesec kako biste izjednačili izrast. Ukoliko imate dulju kosu, između dva bojenja cijele kose jednom ili dvaput možete obojiti samo izrast. No to nemojte raditi prečesto jer s ovim biljkama Vaša kosa dobiva kontinuiranu intenzivnu njegu.

13. Kako da pripremim AyuGarden biljke za bojenje kose?
Prahove kane i sene miješajte i pripremajte zajedno, dok se indigo dodaje na samom kraju, netom prije bojenja. Kanu miješamo s vodom i iscijeđenim sokom limuna ili naranče, koji kanu čini spremnom za što bolje vezivanje na keratin. U smjesu dodajte prah Aloe vere za dodatnu njegu kose te po želji prah Hibiskusa, Ruže ili Amle koji svojim pigmentima rezultiraju specifičnim tonovima – Hibiskus i Ruža za intenzivno crvene nijanse te Amla za neutraliziranje crvenih tonova.
U keramičku ili staklenu posudu uspite željenu kombinaciju biljaka u prahu. Postupno dodajte mlaku tekućinu (max 40°C) te smjesu miješajte dok ne dobijete kompaktnu, gustu, glatku masu.

Kada je smjesa gotova, prekrijte ju prozirnom folijom koja treba prelaziti točno preko smjese, kako bi se istisnulo što više zraka i kako se smjesa ne bi osušila. Kana i sena trebaju odstajati 24 sata, dok se indigo dodaje u smjesu netom prije nanošenja. Smjesu u koju je dodan indigo treba nanijeti na kosu u roku od 20 minuta. Indigo se prvo umuti sam s običnom vodom te se zatim doda ostatku smjese.

Nakon što je smjesa dovoljno odstajala, nanesite ju na kosu koju ćete prije odijeliti na sekcije kako biste smjesu što lakše i urednije nanijeli. Koristite zaštitne rukavice jer kana ostaje na koži.

Nakon što ste nanijeli smjesu, kosu omotajte prozirnom folijom te za potpuni rezultat smjesu ostavite da djeluje na kosi 4 do 6 sati. Možete i prespavati s biljkama na kosi ili staviti maramu-turban ukoliko trebate nešto obaviti.

Isperite kosu vodom, po mogućnosti bez korištenja konvencionalnih šampona, i posušite ju bez korištenja sušila za kosu. Tako će kosa zasjati u svom punom sjaju.

14. Koliko je praha biljaka potrebno za moju duljinu kose?
Količina praha potrebna ovisno o duljini kose:
60 g – za kratku kosu i izrast
100 g – duljina kose do brade
150 g – duljina kose do ramena
300 g – duljina kose do struka

Ukoliko je Vaša kosa iznimno gusta, trebat će Vam nešto više praha.

15. Što ako imam premalo smjese?
Za prvi put uvijek je bolje pripremiti više smjese kako Vam je ne bi pomanjkalo. U zadnji tren možete eventualno dodati prah Aloe Vere za njegu jer on neće utjecati na boju.

16. Što ako mi ostane previše smjese?
Ako smjesa ne sadrži indigo, možete ju zamrznuti u vrećici te ju iskoristiti kroz dva-tri mjeseca.

17. Što ako mi je smjesa pregusta pri nanošenju?
Slobodno možete dodati malo vode.

18. Koja je najsvjetlija nijansa koju mogu postići Ayugarden biljkama za bojenje kose?
Ako imate blond kosu, onda su to zlatna, odnosno svijetla medena nijansa. Za najsvjetliju nijansu preporučamo omjer biljaka: 85% sena, 10% amla i 5% kana.

19. Kako pripremam Senu ako ju želim koristiti samo kao masku za kosu, bez bojenja?
Senu umutite samo s vodom te ju odmah možete nanijeti na kosu. Kosu omotajte prozirnom folijom ili kapicom za tuširanje te ostavite barem 1 sat, što dulje to bolje. Sena intenzivno regenerira isušenu i umornu kosu te je osobito pogodna za blond kosu koja je vrlo često iscrpljena izbjeljivanjem.

20. Kosu predugo ispirem od biljaka, može savjet?
Kosu dobro natopite vodom jer se biljke samo trebaju otopiti u vodi i tada se jednostavno isperu.

21. Smijem li koristiti šampon pri ispiranju biljaka?
Naša je preporuka da biljke isperete čistom vodom kako biste dobili potpuno prirodni tretman. No ukoliko imate dugu ili gustu kosu koja Vam se petlja pri ispiranju, naravno da možete upotrijebiti I šampon. Njezni, što prirodniji šamponi neće utjecati na rezultat bojenja.

22. Koja mi je financijski najpovoljnija varijanta pri kupovini vaših biljaka za bojenje kose?
Ovdje možete pronaći naše pakete biljaka za bojenje kose.

23. Imam svijetlu kosu i bojim se da ću ispasti mrkva crvena.
Ukoliko imate vrlo svijetlu kosu i bojazan od konačnog rezultata, probajte s testnim bojenjem samo jednog pramena na manje vidljivom dijelu kose.

24. Mogu li s vašim biljkama dobiti potpuno pepeljasti ton?
Ukoliko Vaša prirodna kosa sadrži crveni pigment, u pravilu će rezultat biti jedna toplija nijansa. No, s Amlom možete poprilično neutralizirati taj učinak.

25. Hoće li me peckati vlasište od vaših biljaka?
Ne, brojne naše klijentice koje sui male takvih problema skonvencionalnim bojama oduševljene su umirujućim djelovanjem naših biljaka na vlasište.

26. Mogu li dobiti alergijsku reakciju od vaših biljaka?
Do sada nemamo zabilježen takav slučaj, a općenito su alergije na ove biljke izuzetno rijetke. No, važno je istaknuti da ne možemo predvidjeti sve individualne reakcije.  

27. Što ako obojim kosu samo indigom?
Sami indigo daje plavu (blue) boju, ako da ga nanosite samog isključivo ako želite ovakvu boju kose. U kombinaciji s kanom indigo daje smeđe nijanse.

28. Mogu li vašom kanom oslikavati tijelo?
Možete, jer AyuGarden kana nosi oznaku Body Art Qality. Ova oznaka znači da je riječ o vrhunskom prahu kane u kojem su završili samo listovi s najfinijom pigmentom, sušeni i mljeveni do najsitnijeg praha. Jedino takva finoća praha biljke može garantirati da je kana pogodna i za najpreciznije oslikavanje tijela.

29. Ne volim miris biljaka na kosi, kako ga mogu prikriti?
Možete ga prikriti omiljenim 100% eteričnim uljima koje ćete dodati u mješavinu biljaka.

30. Ne želim se bojiti sama, mogu li to napraviti kod profesionalaca?
Možete, i to u Zagrebu, u frizerskom studiju Fensi Šmensi.

31. Što mi preporučujete za njegu kose, sada kada sam se odlučila za potpuno prirodni pristup?
Preporučujemo Vam da za svakodnevnu njegu i pranje koristite prah biljke Shikakai.
Ukoliko želite tekuće, ali potpuno prirodne šampone preporučamo Vam šampone na bazi najboljih ayurvedskih biljaka za njegu kose.

Ako trebate kompletno rješenje za ponovni rast i regeneraciju kose, preporučamo Vam AyuGarden Bhringaraj paket za rast kose.

Imate li problema s osjetljivim vlasištem i tankom, slabom kosom, preporučamo Vam AyuGarden Amla paket za obnovu i volumen.

32. Davno sam se redovito kanirala, no kana je bila u grančicama i jako teška za nanošenje. Jesu li vaše biljke bolje?
Jesu, jer je kana koja je tada bila dostupna na našem tržištu bila iznimno nekvalitetna. U AyuGardenu je riječ o najkvalitetnijim prahovima biljaka koji daju učinkovite i trajne rezultate, a sama smjesa je svilenkasta, kremasta i laka za nanošenje.